Schimbările climatice sunt o provocare a mileniului. În ansamblu, indiferent sub ce formă se manifestă, acest fenomen ameninţă mediul ambiant, stagnează dezvoltarea economică şi prosperitatea globală. Republica Moldova nu este o excepţie. Schimbările Climatice au devenit o ameninţare la adresa mediului înconjurător, a dezvoltării durabile, iar măsurile de atenuare şi adaptare la acest fenomen trebuie să devină o prioritate în politicile atât naționale, cât şi locale.
Mişcarea Ecologistă Ştefan Vodă îşi propune de a consolida capacităţile de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi a spori gradul de conștientizare şi implicare a administrației publice locale şi a publicului prin implementarea proiectului „Asigurarea adaptării populației la schimbările climatice prin participare la acțiuni concrete” finanțat de către AO Eco-Contact prin intermediul programului „Forumul cu privire la schimbările climatice în regiunea Parteneriatului Estic (CFE II)”, program derulat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD) și Crucea Roșie din Austria.
Creșterea nivelului de cultură ecologică a 2020 locuitori ai satului Palanca în domeniul gestionării riscului de dezastre și adaptare la schimbările climatice pana in anul 2018, conform Planului Local de Adaptare la Schimbările Climatice, asigurarea conservării, protecţiei şi îmbunătăţirii durabile a masurilor specifice de adaptare a secțiunilor resurselor de apă și a biodiversității la schimbările climatice sunt unele din obiectivele majore puse in fata cetățenilor, care in rezultatul implementării vor avea un impact sporit in procesul de adaptare la schimbările climatice a locuitorilor din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.
Ieri, data de 16 martie 2017, locuitorii străzii Academicianul Ghidirim din satul Palanca împreuna cu reprezentanții administrației publice locale, in persoana primarului, dna Voloh Larisa, şi echipa de implementare a proiectului s-au întrunit pentru a discuta detaliile, înainte de a începe executarea lucrărilor de construcție a trotuarului adaptat la schimbările climatice pe o suprafața de 170m2.
Locuitorii au menționat ca, principalele amenințări pentru toate drumurile din sat sunt reprezentate de inundații, alunecări de teren şi torenți de noroi în urma ploilor torențiale, motiv pentru care proiectul nominalizat de adaptare la efectele schimbărilor climatic de trebuie sa înceapă cu construcția /reabilitarea drumurilor şi trotuarelor.
Filed under: Noutăţi | Tagged: Mişcarea Ecologistă, Nistrul de Jos, Palanca, Planului Local, Schimbările climatice |
Lasă un răspuns